Armbrytning

armbrytning

Armbrytningen tillhör som bekant inte någon av de större sporterna i världen, dock finns det ett antal utövare på lite olika håll.

Till skillnad mot vad många kanske tror så handlar inte armbrytning enbart om styrka utan även om teknik, snabbhet och kanske framför allt taktik. Med rätt teknik och taktik kan även den som kanske inte besitter den där råstyrkan ändå besegra motståndare som är betydligt starkare.

Inom armbrytning finns det precis som i alla andra vissa regler. Armbrytning sker alltid stående förutom i klassen för funktionshindrade där det är tillåtet att sitta ner. Om man bryter mot reglerna kan man tilldelas en foul. Den som tilldelas två foul under en match förlorar automatiskt denna. Exempel på sådant som kan ge foul är bland annat om man släpper den pinne som sitter i bordskanten vilken man alltid ska hålla i med den arm och hand man inte bryter med. Foul kan också utdelas om man lyfter armbågen från den så kallade armbågskudden.

Några tips på bra tekniker i armbrytning är bland annat att man alltid ska försöka hålla den arm man bryter med så nära kroppen som möjligt för att på så sätt få bättre kraft samtidigt som man följer med med hela kroppen i brytningsmomentet.

Amerikanen John Brzenk är världens genom tiderna främste armbrytare med en rad världsmästartitlar på meritlistan. Även i Sverige har vi som bekant en framgångsrik armbrytare, nämligen Heidi Andersson från Ensamheten i södra Lappland, som vunnit VM vid inte mindre än nio tillfällen.