Börja med kampsport

Kampsporter har länge lockat personer som söker efter andra sätt att träna och utmana sig själv än att gå på gymmet eller börja med någon lagsport. Kampsport är dock ett brett spektrum av sporter och det är värt att ta sig tiden att välja något som verkligen passar en. Här kommer ett antal olika förslag.

MMA

Mixed martial arts, i folkmun MMA, är en av de nyaste och snabbast växande kampsporter i världen idag. Som namnet antyder lånar det från många olika stilar, främst från boxning, kickboxning, brottning och brasiliansk jujutsu. Populariserat under 1990-talet i USA av organisationen Ultimate Fighting Championship, eller bara UFC, har MMA växt till ett internationellt fenomen idag. Den som gärna provar på lite allt möjligt kan hitta stor variation i MMA. Men det är också väldigt hård träning.

Kickboxning

Praktiskt taget alla vet vad kickboxning är och hur det kombinerar vanlig boxning med bentekniker. Precis som boxning är det en väldigt fysisk krävande sport med stor fokus på just tävling. Inom svensk kickboxning tränar man med fler skydd än många troligen har sett när sporten avbildas i film eller liknande. Benskydd förekommer till exempel aldrig men är ett måste i Sverige. Som en träningsform ger kickboxning träning för mer eller mindre hela kroppen och fokuserar på att kombinera både styrka och uthållighet.

Aikido

Aikido är en japansk kampsport som har sina grunder delvis i svärdskonst, men tränas i stor utsträckning obeväpnad. Det finns ett stort mått av tradition och filosofi i aikido och fokusen ligger därför inte lika mycket på storlek eller fysisk styrka. Kampsporten är huvudsakligen en form av självförsvar och medan man ofta tränar med andra används termen parter ofta för ens ”motståndare”. Grepp- och kasttekniker samt övningar med trästav och träsvärd utgör majoriteten av aikidon.

Taekwondo

Taekwondo har sitt ursprung i Korea och är en kombination av äldre koreanska kampsporter. Den lägger större fokus på sparkattacker än många andra kampsporter och det är inte helt utan anledning som sporten gjord sig känd för sina snabba sparkar, snurrande sparkar och sparkar i huvudhöjd. Men man tränar både med slag och sparkar. Det är en fysiskt krävande kampsport och är man inte redan smidig i benen kommer man behöva träna upp detta.