Egenvård vid smärta i rygg och nacke

Problem med rygg och nacke är tyvärr något av en folksjukdom. Det finns många anledningar till detta. Felaktig arbetsställning och bristande ergonomi på arbetsplatsen är en. Men det kan också handla om dina rutiner i hemmet som att bära omkring på barnen, möblera om eller flytta. Även en olycka eller ett trauma kan självklart utlösa ryggsmärtor. Om de inte åtgärdas riskerar du istället att problemen blir värre efterhand.

Hjälp med ergonomin

Träning är generellt sett bra för rygg och nacke även vid skador. Men det gäller att träna anpassat och med förstånd. På det viset stärker du musklerna och rätar ut eventuella snedheter. Träningen kan med fördel kompletteras med någon typ av ergonomisk produkt. Det kan handla om en stöttande väst, ett elektriskt massageverktyg eller en skumrulle för att lösa upp spänningar. Detta säljs bland annat hos e-butiken Stabilposture.se.

Träna målmedvetet

När du använder dig av en produkt som en väst eller ett stöd för ryggen är det viktigt att du ser den som ett redskap för att bli starkare. Kombinera produkten med att själv medvetet jobba på din hållning. Ta gärna hjälp av en seriös sjukgymnast för att utveckla ett skräddarsytt träningsprogram. Det kommer du att ha nytta av även efter det att skadan har läkts.