Förbättra konditionen med löpning

Att ha en bra kondition är viktigt, inte bara för att orka mer utan även för att det leder till en bättre allmänhälsa. Konditionsträning resulterar i ett stark och effektivt hjärta och gör att blodet transporteras runt i muskulaturen på ett effektivare sätt. Ett av de bästa sätten att träna upp sin kondition på är genom löpning.

Löpträning är något vem som helst kan komma igång med. Allt som behövs är ett par bra och bekväma skor. För nybörjare rekommenderas att man väljer något med lite stötdämpning snarare än barfotamodellerna. I början när du bara springer kortare distanser behöver du inte bekymra dig så mycket om klädval, så länge du känner dig bekväm. När du börjar vara ute mer än en timme åt gången är det dock dags att satsa på syntetkläder som andas istället för bomull. Bomull blir nämligen snabbt blött och kan skava.

Löpning

Det som i många fall brukar vara den tuffaste biten i det här med att förbättra sin kondition, är kontinuiteten. Det är inte alltid så lätt att stå emot påfrestningar som påminner om hur skönt det är att slänga sig på soffan efter jobbet och strunta i träningen. Hur gör man då för att underhålla konditionen och inte kasta in handduken vid första motgång eller prövning? Utöver att jobba med den mentala biten och göra löpträningen till en naturlig rutin i vardagen är det viktigt att träningen är rolig och motiverande. Några tips, lånade från I Form, på hur man uppnår detta är att hitta en träningspartner samt att anmäla sig till ett lopp. När du vet att du om X antal månader måste klara att löpa exempelvis 21 kilometer (och dessutom betalat för nöjet!) har du en god anledning att ge dig ut och träna regelbundet.

Förutom det faktum att konditionsträning som exempelvis löpning gör att kroppen känns mer alert och att man orkar med mer i vardagen är det även bra för hjärtat, humöret och så klart ett billigt sätt att hålla sig i form och minska risken för övervikt.