Hjälpmedel under och efter träningen

Du som tränar mycket är fullt medveten om vad du behöver göra för att utvecklas och må bra. Men de som precis har kommit på träningsbanan kan det vara svårt att lista ut vad du ska göra och inte för att få resultat av träningen. 

Innan träningen

Se till att du äter något ca 2 timmar innan ditt träningspass. Det behöver inte vara mer än en smörgås och en frukt men kan också vara en fullstor måltid. Hur hårt du tränar kontrollerar hur välfyllda dina depåer borde vara innan. Om du ska konditionsträna kan det vara svårt att äta stort innan ett pass, en full mage leder till håll och gör det svårt att springa.

Under träningen

Här behöver du mest tänka på vatten. Endast elittränare och atleter behöver fylla på med kolhydrater och protein under själva träningspasset. Du kan få en liten skjuts i träningen med en sportdryck men generellt sätt räcker det att dricka lite vatten.

Efter träningen

Direkt efter behöver du fylla på depåerna igen. Nu är kroppen slutkörd och musklerna behöver bygga upp sig igen. Du behöver främst protein men även långsamma kolhydrater kan göra återhämtningen lättare. En skinksmörgås och en banan är fullt tillräckligt såvida du inte styrketränar väldigt hårt, då kan du behöva lägga till en proteinshake för att snabba på återhämtningen och muskeltillväxten.

På sidan av träningen

Det gäller också att du har rätt rutiner i vardagen för att träningen ska ge optimalt resultat. Ett vanlig problem är järnbrist, det märks knappt men gör stor skillnad för kroppen. En tablett om dagen är lösningen på problemet. Det är inte ovanligt att lida av vitamin- eller någon form av mineralbrist, kosttillskott är ett säkert sätt att motverka det.