Hur går en armbrytningstävling till?

Även om det inte är en särskilt uppmärksammad sport i media så anordnas det faktiskt en hel del tävlingar i armbrytning runt om i Sverige.

En av de största tävlingarna i Sverige är så klart SM i armbrytning som i år avgjordes i Lycksele. Tävlingen ägde rum tidigt i våras, närmare bestämt 8-9 mars. Totalt tävlade cirka 270 armbrytare i en rad olika klasser, varav 60 stycken av dessa om från Storuman Armsport, som är en av de största klubbarna i landet. För Storuman tävlar ju också Sveriges bästa armbrytare på damsidan, nämligen Heidi Andersson, vilken blivit världsmästare inte mindre än nio gånger.

I årets SM tävlades det i sju olika ålderskategorier samt i en rad olika viktklasser i varje kategori. De olika ålderskategorierna var sub-juniorer (upp till 12 år), juniorer, juniorer 18-21, masters, grand masters för män, seniorer samt handikappklasser. Som tidigare nämnts innehöll även varje kategori ett antal olika viktklasser, från kring 50 kg för juniorerna upp till 110 kg och över för herrseniorerna.

Tävlingshelgen gick till på så sätt att på fredagen 8 mars avgjordes tävlingarna i vänster arm och på lördagen 9 mars var det dags för höger arm. Varje dag inleddes med ett kval på förmiddagen och med finaler på eftermiddagen. Beroende på hur många som ställde upp i varje klass kunde tävlingsschemat se ut på lite olika sätt.