Kraft och teknik

Muaythai

En del kraftsporter tillhör också kategorin kampsporter och med det sagt så innebär det också att för att bli duktig inom dessa sporter så krävs det mer än bara urkraft och en förbaskat bred överarm – det krävs också en massa teknik.

MMA

För att exemplifiera det hela så kan vi ta upp UFC, som är en tävlingsorganisation som arrangerar tävlingar inom MMA, det vill säga Mixed Material Art. I MMA så tillåts man som fighter att använda vilken fightingteknik  som helst. Detta innebär att fighters med helt olika stilar kan mötas, något som troligtvis också är roten till varför sporten är så pass populär och intressant. Att sporten verkligen kommit att bli riktigt stor är det inget snack om saken om, bara som ett exempel så kan vi se att på bettingsajter som Bet365 att man har till och med fler kategorier att välja bland än det finns inom boxningen som är en så pass stor sport historiskt sett.

Muaythai – Thaiboxning

En av de grenar av kampsporter som används rätt frekvent inom MMA/UFC är Muaythai, även känt som thaiboxning. Det är en fysiskt sett mycket krävande sport som ställer väldigt höga krav på dig som utövare såväl fysiskt sett till styrkan såväl som teknik och uthållighet. Sporten kommer med tanke på namnet inte helt oväntat från Thailand och härstammar från dess traditioner och kultur. Det finns en rad orsaker till att sporten är så krävande, inte minst för den träning som krävs, men också det sättet man måste kunna skydda sig på. Sporten kallas också för ”sporten med de åtta vapnen” vilket syftar till att du får använda två fötter att sparkas med, två nävar att slåss med, två armbågar att armbågas med samt två knän att knäas med.

Enkelt uttryckt kan man säga att Muaythai är ungefär som boxning med också med spark och knätekniker. Men för att bli duktig så krävs det inte bara att man behärskar att sparkas, utan framförallt att man behärskar att skydda sig mot motståndarens attacker. I Sverige utövas sporten av ungefär 100 klubbar idag.