Kraftsporter

Kraftsport

Kraftsporter är idrottsgrenar som får adrenalinet att flöda. Oavsett vilken det handlar om så är oftast kampmomentet, armstyrkan och vikten av en god teknik, faktorer som dessa har gemensamt.

Armbrytning och boxning är kanske inte så olika som många tänker. Det är flera moment som är liknande. Det är ett kraft- och teknikmoment där den starkaste och skickligaste kommer falla i golvet – eller få sin arm nedbruten då. Skillnaden är väl dock att i armbrytningen är slag mot ansiktet inte godkänt. Samma sak gäller med brottning, det handlar om styrkan att hålla sig själv på mattan – rättvänd, och samtidigt försöka brotta ned sin motståndare.

Förutom vissa skillnader i tävlingsregler så finns det även särskilda regler för utrustning och skillnad i vilken utrustning man använder.

Armbrytning:

Armbrytningsbord på 66×91.5 cm. Höjden är 102 cm och bordet är försett med armbågskuddar, greppinnar och nedslagskuddar. En rem. Träningsoverall eller shorts och t-shirt. Skägg är tillåtet.

Vid boxning så är konditionen och smidigheten viktig inslag förutom ren råstyrka. Vid armbrytning så är det en stor fördel att vara snabb men som Heidi Anderson säger på sin hemsida; det är den starkaste som vinner! Den sjunde december kan vi avnjuta Boxnings-landskampen mellan Finland och Sverige. Och nästa World Challenge (armbrytning) går av stapeln 2014 i Indien eller Kazakstan. Heja Heidi!

UFC:

UFC som vi nu äntligen får se i Sverige efter mycket väntan är en kontroversiell tävlingssport. Sporten kallas slentrianmässigt för UFC fastän den egentligen heter MMA, detta beror på att mästerskapsserien kallas UFC. I denna sport är det viktigt med allt som är viktigt i andra kampsporter och lite till. I sporten tillåts man på ett närmast gränslöst sätt, besegra sin motståndare. Men givetvis finns det regler för säkerhet.

Deltagarnas utrustning består av kortbyxor, munskydd och suspensoar samt handskar som är till för att skydda händerna men inte öka slagkraften. De är dessutom så pass små att det går att greppa tag i sin motståndare – något som inte går i boxning. Att använda skor, eller andra klädesplagg än de nämnda är heller inte tillåtet.

Boxning:

En boxningsring ska vara minst 4.9m och högst 6.1 m vid repens insida.Golvet ska vara täckt av filt eller gummi och de fyra ringhörnen ska vara stoppade eller konstruerade så att boxarna inte blir skadade. Ringen ska ha trappor. Handskarna ska vara godkända. De får inte väga mer än 284 g, och lädret får högst väga hälften av den total vikten. Handskens träffyta ska vara markerad i en tydligt avvikande färg. Klädseln ska vara enhetlig med shorts som täcker halvvägs ned på låret och ett linne som täcker bröst och rygg. Skorna ska vara lätta utan klack och spikar. Tandskydd. Underlivsskydd. Huvudskydd. I övrigt så skall boxaren vara välrakad. För fullständiga regler för boxning besök glamorus.com.