Skidåkning som träning

2773605-cross-country-skiing-young-man-cross-country-skiing-on-a-lovely-sunny-winter-day-motion-blur-technique-is-used-to-convey-movement

Att säga att skidåkning ställer höga anspråk på kroppens fysik är att uttrycka saken milt. Du behöver både muskler och balans när du tar dig ner för skidbacken. Det bästa med denna alpina vintersport är att du kan träna hela kroppen under åkningen.

Som skidåkare får du bygga upp muskler, träna rörligheten, förbättra din koordination och dessutom kroppens balans. Om du brukar träna något annat, som exempelvis jogging under vår och sommar, kan det kännas trist när snön kommer. Men istället för att se vintern som något negativt kan du försöka se fördelarna! Det finns nämligen många olika sorters skidåkning, så att du säkert kan hitta en som passar dig.

Några vanliga skidåkningsvarianter är:

  • Längdskidor
  • Utförsåkning
  • Backhoppning
  • Freestyle

Beroende på hur hård träning du vill ha och hur mycket erfarenhet du har av att stå på skidorna, har alla dessa skidåkningsvarianter sina fördelar.

Ta hand om din skidutrustning

För att du ska kunna ta fram dina skidor nästa år igen gäller det att du tar hand om din utrustning. Om du vårdar utrustningen håller den längre och fungerar dessutom bättre. Tar du till exempel inte bort gammal valla på skidorna får de sämre glidegenskaper i backen. Se till att köpa ett bra verktyg, såsom en sickel, så att du smidigt kan ta bort gammal valla. Det är också bra att köpa hem valla, så att du kan förbereda skidorna inför säsongens åkning. När du väl ska lägga bort skidorna när vintern är över, är det alltid bra att förvara dem i ett skidskydd. Att köpa nya skidor kan kosta en rejäl slant, och ju bättre du tar hand om dina skidor desto längre håller de. Detsamma gäller underhållet av dina stavar. Se till att inte lägga upp stavarna på vinden medan de fortfarande är blöta. Torka av stavar och skidutrustning så de inte förstörs till nästa vinter.