Teknik av yttersta vikt vid styrketräning

Styrketräning kommer i många olika former, men en av de saker de alla har gemensamt är hur viktig det är med rätt teknik. Bra teknik effektiviserar träningen medan dålig teknik kan leda till allvarliga skador.

Rollen teknik spelar när man tränar går inte att överdriva. Går man till exempel till en pt för att få tips på övningar kommer tekniken vara det första de lär ut. Och ofta får man lära sig detta med väldigt lite vikt. Först för att det gör det enklare att demonstrera, men också för att felaktig teknik kombinerat med tung belastning är det perfekta receptet för skador.

I många övningar kan man märka en tydlig skillnad mellan försök om man gör den med dålig teknik och sedan bra. Övningen kommer inte nödvändigtvis att kännas enklare direkt när man använder rätt teknik då effekten av dålig teknik först kan visa sig på sikt.

Övningen kan till och med kännas tyngre, men det kan då vara ett tecken på att man faktiskt använder rätt muskler. När musklerna som ska aktiveras vid en övning inte är tillräckligt starka för att hantera belastningen kan kroppen ibland kompensera på andra vis. Som i sin tur kan vara skadligt i längden.

Som nybörjare är det alltid rekommenderat att börja relativt lätt med sina styrkeövningar tills tekniken sitter. Och detta gäller oavsett om man sätter sig vid en maskin eller plockar upp ett par hantlar. Som man lär sig tekniken kan man sedan börja trappa upp och se hur det känns. Gör detta gradvis och känn efter när det börjar bli svårt att bibehålla tekniken. Just under denna gräns är en bra belastning för att bygga upp musklerna rätt.

Första gången man provar på en ny övning är det bäst att få någon som visar en rätt teknik. Går man på gymmet kan man alltid se om en pt är ledig. Annars finns det väldigt bra instruktionsvideos på nätet också. Kom bara ihåg att om ingen ser på finns ingen annan än en själv som kan se till att man gör rätt.