Tid för vila i träningsschemat

Din träning och dina resultat kommer att påverkas negativt om du inte vilar tillräckligt mycket. Den gamla grundregeln att träna ena dagen, vila den andra, stämmer till stor del. Vila är kroppens chans att reparera och bygga upp sig på nytt efter ett hårt träningspass. Kroppen kan inte träna nonstop utan att du blir lidande istället för starkare och snabbare. 

Vilodagar

Om du är van att träna hårt behöver du inte ligga på soffan hela tisdagen för att du var på gymmet på måndagen. Men musklerna du har tränat under tisdagen ska få vila i 24 timmar innan du tränar dem lika hårt igen. Det betyder att om du tränar ben på måndag kan du träna armar på tisdag eller ta en lättare promenad. Bäst är att lära känna sin egen kropp och veta var gränsen går. Vilka dagar ska du ta det lugnt och vilka dagar klarar du av lite lättare träning trots gårdagen? För få vilodagar kan betyda hög vilopuls, du sover sämre och du bli lättare förkyld samt kan känna sjukdomssymptom utan att någon riktig sjukdom bryter ut. Då kan det vara hög tid att ta en dag i veckan då du tar det riktigt lugnt.

Hjälp

Du kan få hjälp att slappna av. Våra muskler och leder kan bli stela och ömma, när du tränar aktivt ökar också risken att du får en lättare träningsskada. På en klinik som Naprapatlandslaget kan du få hjälp med massage, minska smärta i leder och muskler samt hitta orsaken till problem som inte vila kan ta bort. Även dem som tränar men är stillasittande på arbetet kan ha behov av en behandling hos en naprapat eller kiropraktor.