Träning för armbrytning

arm

Många som pratar om armbrytning brukar säga att det är inte styrkan som är det viktigaste utan tekniken spelar mycket större roll för om du ska vinna eller förlora i en armbrytarmatch. Vilket som är rätt och fel med detta är svårt att svara på men ett som är säkert är att om en kille som tränar med femtonkiloshantlar möter en som stadigt värmer upp på 25 kg så kommer den mindre killen utan tvivel att få problem att vinna.

Styrkan i armarna är vital

Nu ska man väl aldrig säga aldrig, men någon som värmer upp på 25 kilo med hantlarna, han har vad man inom styrketräningskretsar brukar kalla för ”Ett par rejäla klubbor”. Stenhårda armar som man inte rubbar enkelt, oavsett hur bra teknik man har. Just hantlar är nog det som får anses som en armbrytares bästa vän eftersom få övningar tränar armarna så bra – och bjuder till att göra det på ett varierat sätt.

Den bästa övningen med hantlar är utan tvivel vanliga hantelcurls. Hantelcurls är helt enkelt det man gör, stående eller sittande med hantlarna i utgångspunkt vid sidorna av kroppen och armbågarna statiskt mot höfterna och lyfter hantlarna rakt upp mot sig. Detta tränar hela dina armar och är således en mycket bra allroundövning. Vill man man vara något mer specifik i vars på biceps man vill att det ska tränas, då kan man även vända på hantlarna så att man håller det i ett grepp som liknar när man håller i en hammare. Övningen kallas därför hammercurls. Med denna övningen så tränas den övre delen av biceps mer specifikt än på vanliga hantelcurls.

Repklättring – träning för hela överkroppen

En annan övning som är mycket bra för hela armarna, även triceps denna gång, samt resten av överkroppen, det är repklättring som du läser om i Per Widéns intressanta blogg. Repklättring kräver en del av sin utövare eftersom man har hela sin kropp som träningsvikt och när du väl kommit dig en bit upp på repet så finns det inget riktigt val än att tjura på och hålla fast tills du är nere på marken igen – om du inte är sugen på lite härliga brännmärken i händerna. Repklättring är riktigt bra framförallt för underarmarna som annars ofta brukar kunna vara ett litet bortglömt kapitel då man tränar sina armar – det är ju oftast biceps som får störst fokus.