Träning under graviditeten

Att träna under graviditeten är inte bara fullt möjligt, det är också rekommenderat. Men samtidigt måste man vara medveten om vilken typ av träning som bör och inte bör hålla på med.

Även om man inte har tränat tidigare finns det många anledning att börja när man blir gravid. Det kan bland annat minska viktuppgången under graviditeten, reducera obehag många får i olika muskler och leder, minskad risk för svullna ben och även resultera i en lättare förlossning med lägre risk för kejsarsnitt.

I början av graviditeten kan man använda vanliga träningskläder men ju längre in desto mer bekväm kommer man nog vara i riktiga graviditetskläder. Det kan vara en bra idé att investera i dessa tidigt och i specialistbutiker som Graviditetskollen kan man ofta hitta både kläder och praktiska tillbehör för träningen.

30 minuters konditionsträning varje dag är den allmänna grundrekommendationen. Men det är också bra att inkludera styrketräning av mage, rygg och bäckenbotten. Under de första månaderna är det bra att fokusera lite extra på att träna upp bukmusklerna och stärka bålen. Som magen växer och belastningen ökar har man mindre möjlighet att träna själva magmusklerna men fortsatt träning av resten av bålen kan låta en undvika en rad ryggbesvär många gravida annars kan drabbas av.

Var noga med att lyssna på kroppen; om en övning känns väldigt obekväm eller orsakar smärta är det bäst att avbryta och träna något annat istället. Något man i allmänhet vill undvika är träning som inkluderar hopp eller belastar lederna i ytterläge. Man bör heller inte träna något som medför risk för fall. De som tränar kontaktsporter bör byta träningsform innan den fjärde månaden. Många väljer att byta redan från första månaden bara för säkerhetens skull, men det är upp till var och en tidigt i graviditeten.

Har man inte tränat mycket tidigare kan det vara smart att följa ett riktigt träningsprogram. Ett sådant kan man hitta på sajten Actic.