Träning vid förkylning

Att upprätthålla en god träningsregim betyder ju att man tränar regelbundet och med så få avbrott som möjligt. Men ingen av oss kan garanterat undvika alla sjukdomar världen kan slunga på oss och förkylningar är något de flesta av oss drabbas av åtminstone en gång om året. Förkylningar kan många gånger vara ganska lindriga, vilket är varför många har ställt sig frågan om man kan fortsätta träna trots förkylning?

Till att börja med är det värt att veta att en förkylning är en infektion som drabbar nästan, halsen eller svalget. Den överväldigande majoriteten av förkylningar orsakas av ett virus och är då inget man kan behandla med antibiotika.

En grundregel för träning är faktiskt att man inte ska träna när man har en infektion i kroppen. Infektioner kan nämligen förvärras av fysisk aktivitet. Vila är alltså rekommenderat av en bra anledning. I värsta fall kan man få hjärtmuskelinflammation av att träna under en förkylning, vilket är en mycket allvarlig sjukdom där hjärtats förmåga att pumpa blod försämras. Risken för detta är alltid större i början av en förkylning.

De första dagarna bör man därför alltid ta det lugnt och se hur förkylningen utvecklas. I många fall kan man vara tillbaka i tillräckligt bra form för att kunna träna lite lätt efter bara ett par dagar. Men då bör man fortfarande inte träna så pass hårt att man blir andfådd. Teknik eller lätt styrketräning kan då vara alternativ. Upplever man dock feber eller har ont i halsen ska man inte träna överhuvudtaget. Inte ens lätt träning av något slag. Vila och återhämtning är då den absolut högsta prioriteringen.

Idag är det inte svårt att hitta produkter som kan lindra de symptom man upplever vid en förkylning. Och är det en lätt förkylning kanske man lindrar de så pass mycket att man knappt känner av dem. Men det är just symptomen man lindrat och inte den underliggande inflammationen. Det betyder alltså inte att man är frisk nog att börja träna igen.