Undvika skador

Om man sysslar med träning på en relativt hög nivå, alltså rätt så fysiskt krävande, då lever man också med risken att det kan hända att man gör sig illa. Det kan vara att man lyfter fel, att man får förslitningsskador och så vidare. 

Skador

Det är förstås inte att föredra ett sådant öde, och med det i åtanke så tänkte vi ge några tips på både förebyggande av skador och vad man ska ta sig till om man råkar ut för en. Fakta till artikeln har i stor del hämtats ur ”Mindre idrottsskador” av Christer Johansson.

Träna långsiktigt

Bra kondition och hög muskelstyrka är lättränat på det sättet att det handlar just om vanlig träning. Att däremot träna belastningstålighet i skelett, bindväv och senor är något som tar längre tid. Denna typ av träning brukar även delvis kallas för ”grundträning” och innebär att du bygger upp en grund för teknik, koordination, balans, styrka, kondition och uthållighet. Ju bättre grundtränad din kropp är desto bättre. Christer Johansson nämner i kapitlet om att träna långsiktigt att det är viktigt att inte öka träningsmängden med mer än 10-15 % per år för att inte riskera att lättare råka ut för skador. Man ska heller inte ha väldigt stora svängningar gällande träningsmängd inom kortare tidsperioder.

Behandla vid behov

Men oavsett hur bra grundträning man genomfört så kan skador ske och då ska du inte tveka att söka hjälp för att få det behandlat. Väljer du att istället trotsa smärtan och inte ta reda på vad som är orsaken till smärtan så kan det istället förvärras på sikt. Var ska man då vända sig om en problematik uppstår. Det beror givetvis på vilken problematik och typ av skada som har uppstått. Vet du inte vad som orsakar besvären så är det en läkare på vårdcentral eller sjukhus.

Vet du däremot vad problematiken är, du kanske tidigare har haft exempelvis löparknä och vet vilken behandling du behöver, då kan det vara att föredra att besöka exempelvis en naprapat, direkt, istället för att måsta genomgå vårdköer och remisser.  Har du just en sådan problematik som löparknä så kan vi rekommendera ett besök hos någon av Naprapatlandslagets 40 kliniker som finns utspridda i både Sverige och Norge.

Lyssna på kroppens signaler

Vi avslutar med det kanske vanligaste rådet som ges till idrottspersoner, nämligen att lyssna på kroppens signaler. Om man ser exempelvis då till överbelastningsskador så kommer de ofta smygande med mindre symptom innan de blir värre. Det gäller att vara medveten om dessa symptom och därefter lyssna på kroppens signaler. Den vanligaste signalen från kroppen att något inte står helt rätt till är om inflammation uppstår, och de vanligaste symptomen på inflammation är i sin tur exempelvis värmeökning, rodnad, svullnad, stelhet och smärta.

En annan orsak till motgångar i träning är infektioner och förkylningar är en vanlig kandidat. Förkylningar för juniorer står för omkring 40 dagars frånvaro per år. Man bör aldrig träna medan man har en infektion i kroppen, risken för allvarliga komplikationer som bland annat hjärtmuskelinflammation är alltför seriösa för att man kan chansa att träna. Tecken på infektioner i kroppen inkluderar förhöjd vilopuls, förhöjd vilotemperatur och mer områdesspecifika problem som huvudvärk, snuva eller ont i halsen. För att bättre kunna veta när man har förhöjd vilopuls är det bra att man registrerar den i friskt tillstånd vid ett par olika tillfällen och antecknar vad man ligger på i genomsnitt. Det är viktigt att man inte börjar för tidigt efter en infektion, uppskatta återhämtningstiden att vara lika lång som den tid symptomen varade.